Kohti uutta

Porojen vasoma-aika on parhaillaan käynnissä ja pikkuruisia vastasyntyneitä poronpoikasia vilistää pitkin metsiä ja soita. Suurin osa poronvasoista syntyy toukokuussa. Saamenkielellä toukokuu onkin ”vasakuu”.

Meillä porot siirtyvät suurten soiden reunamille vasomaan. Siellä niillä on rauhallista, etäällä ihmisistä, liikenteestä ja kaikesta häiriöstä. Vakoilemme niitä ainoastaan etäältä, jotta voimme pitää silmällä tilannetta, mutta kuitenkin välttää kaiken turhan häirinnän. Tänään osui muutama vasa kuvausetäisyydelle. Kohtuuttoman söpöläisiähän ne ovat rimppakinttuineen.

Vasa painaa syntyessään 5-7 kiloa ja pystyy juoksemaan uskomattoman pian. Juokseminen onkin niiden mielipuuhaa ensimmäisten elinviikkojen aikana. Muutama vaadin olisi ehkä ollut halukas liittymään väsyneiden äitien tukiryhmään, tai ainakin ne siltä näyttivät, kun koittivat vilistävien vintiöidensä perässä juoksennella.

Meillä on ollut poikkeuksellisen vaikea talvi lumiolosuhteiden vuoksi ja koronapandemia on tuonut lisähaasteita meille, kuten se on tuonut vaikeuksia kaikille muillekin ympäri maailman. Uusien poronvasojen näkeminen on omiaan luomaan uskoa ja toivoa tulevaan. Elämä jatkuu. Kesä tulee ja sulattaa lumet ennen pitkää. Pandemia päättyy. Maailmaa muuttuu hitusen parempaan. Tapaamme teidät kaikki jälleen. Siihen saakka pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne ja pysykää terveenä!

 

Terveisin Reindeer Journeyn tiimi

ps. Jos se kävelee kuin ankka ja kuulostaa ankalta, se on tietysti porovauva!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.