Meidän porot käyvät koulua

Talvisin koulutamme uusia rekiporoja. Tätä tarkoitusta verten meillä toimii ”rekiporokoulu”. Kouluvuosi kestää useimmiten joulukuusta huhtikuulle. Kouluvuoden jälkeen oppilaat palaavat takaisin vapauteen viettämään pitkää kesälomaansa. Jos haluat tutustua kouluumme paremmin ja tulla oppimaan eläinten koulutuksen periaatteita, voit varata kouluvierailun.

Rekikoulussamme on neljä vuosiluokkaa. Jotkut porot tarvitsevat niiden jälkeen vielä yhden lisävuoden, ennen kuin ovat valmiita töihin matkailijoiden parissa. Jotkut porot osoittautuvat liian vireiksi rekitöihin. Ne voivat kokeilla vauhtiaan kilpaporoina tai lopettaa kouluhommat ja jatkaa siitoshirvaana tokassa.

Ensimmäisenä talvenaan poroa kutsutaan kermikäksi.  Kermikät ovat rekikoulun ekaluokkalaisia. Niiden kouluttamisen keskeisin tavoite on kesyyntyminen ja ihmisiä kohtaan tunnetun luottamuksen rakentaminen sekä talutettuna kulkeminen.

Toisena talvenaan urosporo on urakka ja aloittaa rekikoulussa toisen vuosiluokan. Opinnot alkavat edellistalven oppien kertauksella. Kun kaikki jo opittu on muistunut mieleen, alkaa valjaisiin totuttelu. Kun se sujuu helposti ja mukavasti, aloitetaan kevyen renkaan vetäminen, sitten siirrytään kevyeen rekeen. Riittävän suureksi kasvaneet ja muuten opinnoissaan hyvin edenneet koululaiset saattavat kevättalvella kokeilla jo oikean reen vetämistä ilman matkustajaa.

Kolmantena talvena poro on vuorso. Kolmannen vuosiluokan tehtävänä on edellisvuosien oppien kertauksen jälkeen opetella vetämään rekeä ja kyyditsemään siinä tuttuja ihmisiä sekä kulkemaan raidossa. Raito on ajoporoista muodostuva ketju, jossa poro on kytketty edellä menevän poron rekeen. Pieni pala kerrallaan lisäämme rekityön vaikeusastetta, kuten kyytiläisten ääniä, heiluvia käsiä, naurua ja äänekästä juttelua. Kun koululaiset ovat tottuneet tähän tulematta levottomiksi, ne ovat valmiit siirtymään ammattiin valmistavalle ylimmälle luokalle, eli neljännelle luokalle ”amikseen”.

Neljännen vuosikurssin porot ovat kunteuksia. Tässä iässä ne ovat täysikasvuisia, vahvoja ja itsevarmoja ja voivat aloittaa kevyesti töissä. Aloitus tapahtuu jälleen edellisvuosien oppien kertauksella. Kun kaikki sujuu hyvin, ne aloittavat työt oikeiden matkailijoiden parissa kerran-pari viikossa työskennellen.