Porontaljat

Ilmakuivatut porontaljat

Kuvaus

Ilmakuivatut porontaljat ovat luonnollisia ja täysin kemikaalivapaita, kestäviä, läpikastumattomia ja sellaisenaan erinomaisia alustoja ulkokäyttöön. Sisäkäyttöön ilmakuivattu talja ei sovellu.

Poron vanha talvikarva irtoaa kesällä suurina tukkoina ja uusi talviturkki alkaa kasvaa elokuussa. Ensimmäisten pakkasten aikaan talvikarva on jo kelpo kunnossa, mutta pitenee ja pörröttyy aina vuodenvaihteeseen saakka. Talvikarva on erittäin tiheä ja hyvin eristävä. Jäykät peitinkarvat ovat keskeltä paksuja ja niiden sisällä on eristäviä ilmalokeroita, jotka tekevät taljasta suhteellisen kevyen. Aikuisella porolla voi olla 1700 karvaa neliösenttimetrillä. Jokaista peitinkarvaa kohti on useita ilman liikkumista estäviä aluskarvoja. Siksi hyväkuntoinen poro selviää pakkasessa ongelmitta.

Oikein käsitelty porontalja on aivan voittamaton eriste esimerkiksi ulkona yövyttäessä. Nukkujan upotessa karvapeitteen sisälle, on yhtä hyvin lämmittävää mikroilmastoa vaikea saavuttaa muilla materiaaleilla. Ilmakuivattu porontalja kestää hyvin myös kosteutta.

Taljan ilmakuivaus on ikivanha poron vuodan käsittelytapa. Tuoreeltaan nyljetty talja naulataan kiinni tasaiseen seinämään, nahkapuoli ulospäin, ja sen annetaan kuivua luonnollisesti – maailman puhtaimmassa pohjoisen ilmassa – usean kuukauden ajan. Pikkulinnut – meillä pääasiassa kuukkelit, varpuset, punatulkut ja tilhet – hoitavat taljojen nahkapuolen työstämisen siistiksi, nokkimalla sen puhtaaksi kaikesta irtoavasta aineksesta. Kuivuvat taljat tarjoavat lintuystävillemme terveellistä ja ravitsevaa särvintä pitkään pohjolan talveen. Tällä ruokapalkalla linnut tekevät erinomaisen, luonnollisen ja siistin taljojen käsittelyn työn. Muuta käsittelyä talja ei kaipaa.

Huomaathan, että ilmakuivattu talja on erilainen kuin kauppojen matkamuistotaljat. Ilmakuivatun taljan tausta on jäykempi ja karheampi, luonnollisesti kuivunut, kun matkamuistoiksi myytävät taljat on käsitelty kemiallisesti pehmeiksi.

Meiltä voit tilata myös tuoreen ja kokonaan käsittelemättömän taljan, jos haluat tehdä kaikki jatkovalmistelut itse. Tuoretalja tulee noutaa meiltä itse, etukäteen sovittuna ajankohtana. Yhteydenotot mieluiten sähköpostitse [email protected]

Huomio: Taljat on myyty loppuun vuodelta 2020. Seuraava taljaerä on valmis myyntiin maalis-huhtikuussa 2021.

Tilaustiedostelun voit tehdä alla olevalla lomakkeella. Tilaustiedustelu ei ole sitova tilaus. Olemme tiedustelun saatuamme sinuun yhteydessä, jonka jälkeen voimme sopia varsinaisesta tilauksesta.

 

 

Lisätiedot

Istuinalunen ilmakuivatusta taljasta

Ilmakuivattu vasan talja

Ilmakuivattu talja, iso

Tuoretalja